
Ajankohtaista
Upseerikerhorakennuksen tulevaisuus ja perinne-esineistön säilyminen
Upseerikerhorakennus sijaitsee Lappeenrannan Rakuunamäellä, ja se on rakennettu vuonna 1890. Rakennuksen omistaa Lappeenrannan kaupunki, ja se on historiallisesti arvokas sekä suojeltu kohde. Tällä hetkellä rakennus on suljettu.
Perinne-esineistö kuuluu URR:n Säätiölle, ja se sisältää rakuunoihin liittyviä perinne- ja taide-esinekokoelmia. Esineistöllä on merkittävä rooli Rakuunoiden, Lappeenrannan ja Upseerikerhon historiassa.
Rakennuksen ja esineistön säilyttäminen on tärkeää, sillä ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kulttuuriperinnön. Upseerikerhorakennuksessa on kattavat valvonta- ja paloturvallisuusjärjestelyt. Rakuunamäen tiilikasarmi ei ole taloudellisesti kestävä ratkaisu, joten Upseerikerhorakennuksen edelleen kehittäminen on suositeltavaa.
Säätiö julkaisee tämän tiedotteen vastineena Etelä-Saimaassa 23.11.2024 julkaistuun yleisönosastokirjoitukseen ja 6.2.2025 artikkeliin, joissa on käsitelty Lappeenrannan Upseerikerhorakennuksen tulevaisuutta ja siellä säilytettävää säätiön perinne-esineistöä.
Tiedotteen tarkoituksena on selventää säätiön näkemyksiä ja korostaa rakennuksen säilyttämisen sekä rakuunaperinteiden jatkumisen tärkeyttä.
Lisäksi säätiö haluaa oikaista esitettyjä virheellisiä väittämiä ja tuoda esille perusteita ja hyviä esimerkkejä historiallisesti arvokkaiden puurakennusten ja perinne-esineiden säilyttämiselle.
Mikä on nykytilanne?
Upseerikerhorakennus on toistaiseksi suljettuna, ja sen omistaa ja sen ylläpidosta vastaa Lappeenrannan kaupunki.
Rakennuksen paloturvallisuutta on kritisoitu, ja esillä on ollut myös yksittäinen ehdotus säätiön perinne-esineistön siirtämisestä pois Upseerikerhorakennuksesta.
Säätiö katsoo, että esineistön siirtäminen muualle olisi ristiriidassa rakennuksen historiallisen merkityksen kanssa.
Kuka omistaa Upseerikerhorakennuksessa olevat perinne-esineet?
Säätiö, joka omistaa Upseerikerholla olevat perinne- ja taide-esineet sekä arvokaluston, korostaa, että esineistö kuuluu kiinteästi juuri Upseerikerhoon. Rakuunaperinteet ovat olleet osa rakennusta ja sen toimintaa jo yli 134 vuoden ajan, ja perinne-esineistö on tärkeä osa tätä historiaa. Rakennus ja esineistö muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.
Miksi Upseerikerhorakennus tulee säilyttää?
Upseerikerhorakennus on Lappeenrannan keskustan osayleiskaavan ja Rakennuslain perusteella rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokas ja suojeltu rakennus. Rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- ja muutostöitä, jotka turmelevat julkisivun ja vesikaton rakennustaiteellista tai historiallista arvoa. Sisätilojen historialliset piirteet tulee pyrkiä säilyttämään.
Säätiö pitää tärkeänä, että Upseerikerhorakennukselle löydetään sen historiaa ja arvoa kunnioittavaa toimintaa. Rakennus on yksi Lappeenrannan arvokkaimmista säilytettävistä puurakennuksista, ja sen säilyttäminen osana kaupungin kulttuuriperintöä on kaikkien yhteinen etu. Säätiön tahto on säilyttää rakuunoiden perinteet ja perinne-esineet Lappeenrannassa ja upseerikerholla, mutta myös muihin vaihtoehtoihin on varauduttava.
Onko Upseerikerho paloturvallinen rakennus säätiön esineiden säilyttämiselle?
Upseerikerhon paloturvallisuus on vähintään samalla tasolla kuin muiden Lappeenrannan historiallisten puurakennusten. Rakennuksessa on tehty säännölliset palotarkastukset ja niiden edellyttämät toimenpiteet. Lisäksi turvallisuutta parantaa kaksinkertainen savu-, lämpö- ja liiketunnistusjärjestelmä sekä kameravalvonta.
Paloturvallisuutta voidaan edelleen kehittää merkittävästi murto-osalla siitä summasta, joka tarvittaisiin esimerkiksi vanhan ja tyhjillään olleen Rakuunamäen tiilikasarmin peruskorjaukseen. Museoviraston julkaisussa Historiallisten rakennusten paloturvallisuus on tähän useita näkökohtia ja esimerkkejä.
Miksi säätiö ei pidä esitystä Rakuunamäen tiilirakennuksesta toimivana ratkaisuna perinne-esineiden säilyttämiselle?
Säätiö ei pidä toteuttamiskelpoisena esitystä, jossa rakuunaperinteiden säilyttämiseksi Rakuunamäeltä hankittaisiin edullisesti tiilikasarmi, mutta sen peruskorjaus maksaisi useita miljoonia, kuten kahden muun vastaavan rakennuksen kohdalla on nähty.
Sen sijaan säätiö uskoo, että paras ja taloudellisesti kestävin ratkaisu on hyödyntää ja kehittää Upseerikerhoa sen oikeassa historiallisessa tarkoituksessa.
Missä on parhaita käytäntöjä historiallisesti arvokkaiden puurakennusten ja niiden perinteiden säilyttämiseen?
Hyviä esimerkkejä historiallisten puurakennusten säilyttämiseen ja niihin liittyvien perinteiden ylläpitämiseen ovat mm. Wolkoff talo ja Majurska kahvila Lappeenrannassa, Svinhufvud-museo Luumäellä, Utin Ilmailu-upseerikerho, Jalkaväkimuseo Mikkelissä, Kollaa ja Simo Häyhä museo Rautjärvellä sekä Mannerheim-museo Helsingissä.
Upseerikerhorakennuksen ravintolakäytöstä erinomainen esimerkki on Lahden Upseerikerho.
Ratkaisuihin kaupungin ja säätiön hyvällä yhteistyöllä
Säätiö toimii asiassa hyvässä yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa ja uskoo, että Upseerikerhorakennukselle ja perinne-esineiden säilyttämiselle löydetään kestävä ratkaisu.
Säätiö on valmis osallistumaan eri vaihtoehtojen laatimiseen ja niiden tarkasteluun.
Vaikka rakennus on toistaiseksi suljettuna, säätiön perinne-esineisiin sekä niiden historiaan voi tutustua helposti säätiön verkkosivuilla
https://www.urrsaatio.fi/
Haluatko nähdä, millaista Upseerikerholla on? Tutustu tiloihin virtuaalikierroksella ja näe säätiön arvokkaat kokoelmat omin silmin. Avaa ovi tästä.
https://virtuaalikierros.fi/virtuaalikierros/upseerikerhokoko/
Lisätietoja
Hannu Hyppönen
Hallituksen puheenjohtaja
040 657 3495
hannujhypponen@gmail.com